Pàgines

dimarts, 7 de novembre del 2017

PREPARACIÓ DE L'EXAMEN DE LECTURA (La idea de l’emigrant, Enric Valor)

La idea de l’emigrant, Enric Valor


1) Resumeix el contingut de l’obra amb una extensió màxima de 10 línies. (1)
2) Descriu el tema (i la tesi) i les parts bàsiques de la novel·la. (1)
3) Comenta els espais de la novel·la. Quin paper hi juga la geografia? (1)
4) Comenta el temps de la novel·la (època i durada). Justifica-ho. (1)
5) L'herència és un factor que condiciona els personatges d'Enric Valor. Explica-ho amb exemples de la novel·la (l'herència paterna i materna d'Àngel). (1)
6) Quina opinió té Vicent del fet que Àngel, Basili i Vicenteta aprenguen a llegir i a escriure? (1)
7) Com que quan llegies has usat el diccionari, explica el significat o dóna un sinònim dels següents mots: lligenda, gasiu, alenar, de bestreta, carena, barrinar, esgarips, gosar, enquimerar, malaguanyat, baratar, malastruc. (1)

8) Resumeix aquest fragment i extrau-ne el tema. (1)

Podia també dedicar-se lliurement a exercir d’advocat en la bona ciutat d’Alcoi. “Els estius els passaria a la Til·lera, i podria escoltar la música del silenci muntanyès, els bels de les cabres i ovelles, els esgarips dels falcons i les àguiles... que em farien evocar aquells anys misteriosos i patits de la meua infantesa. Indubtablement, tot allò em proporcionaria una profunda sensació de tranquil·la i nostàlgica felicitat. Els meus oncles... pobres, sòrdids i desorientats, egoistes i plens de limitacions, encara que ara han rectificat bastant, al capdavall m’han aïdat, potser m’estimen i tot, sense adonar-se’n, a la seua manera rude. I els cosins...” Aquests també cabien perfectament en el seu cor poc afectat al rancor, per bé que no els podia tenir una profunda simpatia. El pare? Tenia unes immenses ganes de veure’l. Com devia ser ara? Per a la seua ment, sols una referència llunyana: unes línies en les cartes que traspuaven un amor paternal apassionat i obsessiu. “En mi deu voler el seu fill i la seua malaguanyada muller”, barrinava. (Àngel no sabé mai la part de culpa que en el traspàs de sa mare havia tingut sa tia Basília.)

9) Comenta el contingut que tenen en la novel·la els sintagmes subratllats. (Per exemple: Quina és la part de culpa que té Basília en el traspàs de la mare d'Àngel?) (1)

10) Comenta les característiques de l’obra literària d’Enric Valor que has trobat en la lectura. (1)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada